Ovoce s nejbohatším obsahem vitamínu C

Vitamín C je nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví, v lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí. Je potřebný pro metabolizmus aminokyselin, přesněji pro vznik hydroxylysinu a hydroxyprolinu. Nedostatek vitamínu C se projevuje menší pevností cévní stěny a zvýšenou krvácivostí, dále např. sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů. Vitamín C je také důležitý pro tkáňové dýchání. Podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, dokonce podporuje růst. Vitamín C se také podílí na antioxidační obraně buněk.

Po vysvětlení důležitosti vitamínu C pro lidské tělo, prozraďmě, které to ovoce ho v sobě třímá nejvíce? Je to Guave (též Kvajáva), které pochází z Jižní Ameriky. Guave na 100g obsahuje 228,3mg vitamínu C a nemá tak ve světě ovoce konkurenci. Druhé místo v obsahu vitamínu C patří černému rybízu, který obsahuje 200mg/100g vitamínu C a pomyslná třetí příčka náleží Kiwi s obsahem 90mg/100g vitamínu C.

Nejčastější ovoce, které běžné konzumujeme jsou asi pomeranče a pro informaci 100g pomeranče obsahuje 50mg vitamínu C.

Ale pozor, vysoký obsah vitamínu C nezaručí pevné zdraví a naopak může ublížit. Doporučená denní dávka je okolo 80mg vitamínu C. V minulosti se některým osobám doporučovaly vyšší dávky vitamínu C i několik set mg za den. V řadě studií však pozitivní účinek vyšších dávek ne lidský organismus nepotvrdil, někdy dokonce vedlo dlouhodobé podávání vysokých dávek ke zvýšíní nemocnosti i úmrtnosti.

Věděli jste, že:

Při tepelném zpracování dochází k úbytku vitamínu C (včetně ohřevu v mikrovlnné troubě) o cca 10% za každých 5 minut vaření a při sušení ovoce až 50%? Nejšetrnější tepelná příprava s minimální ztrátou vitamínu C je dušení.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *